10 av Danmarks mest spennende bærekraftige matinitiativer
Vi vet at vi ikke skal leke med mat, men noen ganger kan vi bare ikke la være. Danmarks matkultur er preget av bærekraft og innovative ideer. Kom og oppdag matens fremtid!
Sopp laget av kaffegrut
Fra Grums til Gourmet-foreningen i Aarhus har funnet en ganske smart måte å resirkulere gammel kaffegrut fra lokale kafeer på: de bruker dem til å dyrke østerssopp! Disse gourmet soppene leveres til restauranter, selges til privatpersoner eller brukes til andre prosjekter. I tillegg til å dyrke sopp, holder de også workshops og foredrag om bærekraft.
Bikuber på taket
Hundretusener av hardtarbeidende bier bor på taket av Scandic Hotel Aarhus City, og produserer 200 kilo fersk honning til hotellets restaurant per år. Avstanden fra bikube til frokostbuffét kunne ikke være kortere! I København involverer et sosialt prosjekt Bybi lokalsamfunnet i honningproduksjon, som selger biprodukter fra birøkt og krukker med nydelig honning. De tar sikte på å motvirke nedgangen i bier og skape et mer variert miljø.
En gård på taket
Det er en gård på taket i København. Du leste riktig: ØsterGro dyrker økologiske grønnsaker, frukt, urter og spiselige blomster over byen, og har et drivhus, en hønsegård og flere bikuber. Du kan nyte produktene på Gro Spiseri i et koselig drivhus, oppvarmet av multifunksjonsovnen på kjøkkenet.
...og en gård full av ideer
En litt annen gård er Farm of Ideas, grunnlagt av den anerkjente danske kokken Christian F. Puglisi. I dag leverer gården sine bærekraftige dyrkede produkter til en rekke restauranter i København, og har som mål å stimulere til dialog mellom kokker og bønder med sine initiativer. Med grønnsakskasser levert ukentlig kan også privatpersoner få en smak av produktene.
Bærekraftig fine dining
I 2020 belønnet Michelin 11 danske restauranter som er i forkant av bærekraftig gastronomi med et nytt bærekraftsemblem, inkludert Noma, Amass, Alouette og Alchemist. De publiserte også en liste over 14 andre restauranter i Danmark som tok positive skritt mot bærekraft.
Bærekraftig gatemat
Bærekraft er også på agendaen på gatematmarkedet Reffen i Refshaleøen-området i København. Det meste av markedet er laget av resirkulerte materialer og bodene er bygget av gamle fraktcontainere. Det fokuseres spesielt på å redusere matsvinn og energiforbruk generelt.
App for å redusere matsvinn
Too Good To Go er en banebrytende app fra Danmark som nå er tilgjengelig i mange land over hele verden. Med kun et klikk kan du bestille matrester eller dagligvarer fra kafeer, restauranter og supermarkeder som ellers ville blitt kastet. God mat til gode priser, servert med et miljøvennlig preg.
Matbutikker som tenker annerledes
Matbutikker i Danmark blir mer og mer bærekraftig for hver dag. To eksempler inkluderer LØS-Market, et emballasjefritt supermarked som ber kundene om å ta med sine egne bæreposer for å handle, og Wefood, Danmarks første matbutikk som selger varer med skadet emballasje, feil merking eller utløpte varer donert av andre matbutikker eller selskaper.
Grønn emballasje
Ni av ti drikkeflasker og bokser i Danmark blir brakt tilbake og gjenbrukt i et landsdekkende pantsystem. Ikke nok med det: Carlsberg ga i 2019 ut verdens første bærekraftige ølflaske, laget av bærekraftige trefibre og er helt resirkulerbar. Vi sier skål til det!
Fremtidens mat
BuggingDenmarks oppdrag er å introdusere spiselige insekter som en integrert del av vår matkultur og fremtidige matproduksjon. Insektene avles i Danmarks første urbane insektfarm i nordvest i København. Er du klar til å se gresshopper hoppe på tallerkenen din?
Danmarks økologiske restaurantapp
Hvis du vil finne økologiske restauranter, kafeer og hoteller i Danmark, sammen med litt informasjon om Danmarks økologiske sertifikat, er Bio-Local appen et flott sted å starte.