Lag dine egne danske smørbrød
Savner du smaken av danske smørbrød? Fortvil ikke. Med denne enkle guiden kan du nyte kartoffelmad, lun leverpostej eller stjernskud i løpet av kort tid. Vi har samlet fire klassiske oppskrifter på danske smørbrød. Så nå kan du hygge hjemme på ekte dansk manér.
Få ting er jo mer dansk enn smørbrød, og retten er en klassiker når man ferierer i Danmark. Men hva med å prøve å litt danske stemning også der hjemme? Her får du fire danske smørbrødklassikere som du enkelt kan lage hjemme på kjøkkenet, og som garantert vekker gode ferieminner fra Danmark.
Bilde:Maria Nielsen
1. Kartoffelmad
Kartoffelmad er en av de mest kjente og kjære danske smørbrødene. Og det er ganske så enkelt å lage. Alt du trenger er nemlig rugbrød, poteter, majones, ristet løk, tomat, reddik og karse. Start med å skrelle og koke potetene (men ikke for mye), og skjær dem i tykke skiver. Smør majones på rugbrødet, legg på potetskivene og pynt med ristet løk, reddik, tomat og karse. Ta-da! Et lite stykke Danmark på tallerkenen din.
2. Stjerneskud
Stjerneskud er navnet på en annen dansk smørbrødklassiker. Den består, i tillegg til rugbrød, av frittert rødspettefilet, majones, rogn, reker, asparges (du velger selv om du vil bruke grønne eller hvite asparges), dill og sitron. Du legger rødspetten på brødet, og deretter tilsetter du kokte asparges og rogn. Smak til med majones, og tilføy en dæsj dill og en sitronbåt. Nam! Dette er smaken av dansk sommer!
Bilde:Mikkel Heriba
3. Lun leverpostej
Lukk øynene og la smaken ta deg med tilbake til sist du var på ferie i Danmark og fikk servert smørbrød med lun leverpostei (og kanskje en "lille én" til). Du trenger rugbrød, en god leverpostei, sjampinjonger, bacon, rødbeter - og eventuelt noe grønt til å pynte på toppen. Varm leverposteien kort ved medium varme i ovnen eller mikroen, og stek sjampinjong og bacon. Nå gjenstår det bare å dekke brødet med leverpostei og sprøstekt bacon, toppe lekkerheten med sopp og rødbeter - og deretter bare nyte smaken av Danmark.
4. Roastbeef
Skjem bort smaksløkkene med et tradisjonelt dansk smørbrød. Til denne lekre lille retten trenger du roastbeef, syltet agurk, ristet løk, tomater, salat, pepperrot og karse. Så gjenstår det bare å legge salatbladet og roastbeef-skivene på brødet, og deretter toppe det hele med ristet løk, revet pepperrot (du kan også bruke pepperrotkrem) og tomat. Dryss karse på toppen, ta en stor munnfull - og nyyyt!