Slik feires julen i Danmark
De danske juletradisjonene minner veldig om de norske, men det er også noen kanskje litt overraskende forskjeller. Les med og bli klokere på hvordan du kommer i ekte dan julestemning. Vi kan gi deg et lite hint: det innebærer (til ingens overraskelse) en stor stor porsjon hygge.
Juletiden er selvfølgelig en stor ting her i hyggens hjemland. Men hvordan feires julen egentlig i Danmark? Her får du svar på alt du lurer på (og ikke visste du lurte på) om hvordan julen feires i Danmark - fra gamle og nye danske juletradisjoner og klassisk dansk julemat, til typisk dansk julepynt og de beste julemarkedene.
Bilde:Den Gamle By
Dansk jul i gamle dager
Akkurat som i Norge går mange av de danske juletradisjonene langt tilbake i tid - faktisk helt tilbake til førkristen tid. Dengang het det riktignok jól, og det var en rituell vinterfest hvor man blotet til gudene, spiste godt og drakk massevis av mjød. Så kanskje ikke helt det du forbinner med dagens julefeiring. Men da som nå var juleølet, julebukken og julegrisen en viktig del av julefeiringen i både Danmark og Norge. En annen av våre felles juletradisjoner som går langt tilbake, er tradisjonen med å gi dyrene noe ekstra godt på julaften. Man trodde nemlig at dyrene kunne snakke på denne spesielle natten, og ingen ville at dyrene skulle snakke ille om dem. Den dag i dag er det noen danske familier som holder fast i denne koselige juletradisjonen, og sørger for å gå en ekstra runde på gården, i parken eller i skogen med en godtepose til sine pelskledde venner.
Bilde:Niclas Jessen
En annen juletradisjon vi har felles, er selvfølgelig Nissen. I svensk, norsk og dansk folketro var nissen en husgud, og i Danmark kalles han både lille Niels, Niels Gårdbo, Gårdbukken eller Puge. Kjært barn har jo som kjent mange navn. Nissen passet på gården og dyrene, og hvis menneskene på gården behandlet ham godt, kunne han belønne dem med velstand. Men han er også en hissigpropp som man gjør klokt i å holde seg på godfot med. Kanskje derfor så mange dansker fortsatt setter ut risengrynsgrøt til ham på juleaften? Det er jo best å være på den sikre siden.
Bilde:RUNI Photopop - VisitAarhus
Vi er best på førjulshygge
Synes vi selv i alle fall... Adventstiden er nemlig full av koselige ritualer i Danmark, og noen er mer originale enn andre. Naturlig nok handler mye om å hygge med god mat og drikke, og i øl-landet Danmark har selvfølgelig juleøllet en viktig rolle i førjulskosen. Faktisk så viktig at det har fått sin egen dag, kaldt J-dag. J-dag er alltid den første fredagen i november, og det er den dagen Tuborg lanserer årets juleøl (også kaldt snebajere). Tradisjonelt feires dagen med blå blinkende nisseluer, gater fyllt med skum, syngende julenisser og feststemnte ølhunder i julestemning.
Bilde:Chris Tonnesen - Copenhagen Media Center
Og apropos feststemning... Ingen ekte dansk jul uten julefrokost. Den danske julefrokosten kan minne litt om deres julebord, men det er også forskjeller. En tradisjonell julefrokost feires for eksempel med et overdådig koldtbord med typiske danske matretter som sild, skinke, lun leverpostei, sild og rugbrød. For ikke å glemme juleøl og snaps! Hvis du noensinne har hatt gleden av å være med på en dansk julefrokost, vet du jo hvor viktig det er med "en lille én" til maten. Du kan lese mer om dansk julemat og drikke her.
Bilde:Kristian Krogh
Vi dansker tar også juletradisjonen med å drikke gløgg et skritt videre. I Danmark har vi nemlig et nærmest religiøst forhold til den krydrete juledrikken. Du finner den på alle julemarkeder, restauranter og kaféer - og den er en smuuule skarpere i kanten enn den gløggen som mange nordmenn er vant til. En ekte dansk gløgg inneholder nemlig rødvin (helst i rikelige mengder), og vi anbefaler at du nyter den til våre tradisjonelle æbleskiver. Og hvis du ikke har smakt æbleskiver ennå, så kan du godt begynne å glede deg! Denne danske juledelikatessen er laget av en slags krydret pannekakedeig, og stekes i munkejern. De skal serveres lune, og vi spiser dem med syltetøy og melis til.
Bilde:Lasse Salling, Tivoli
Førjulskos på Danmarks beste julemarkeder
Få ting er mer stemningsfullt enn et godt, gammeldags julemarked - med julepyntede boder, lukten av gløgg og julebakst, og lyden av julesanger. I Danmark kan du velge og vrake mellom flere tradisjonsrike julemarkeder, fra det ikoniske julemarked i Tivoli, til historisk julestemning i Den Gamle By i Aarhus. På de mange eventyrlige slott i Danmark kan du dessuten få et dryss ekte julemagi. Hva er vel mer magisk på en kald og mørk desemberkveld enn et besøk på et vakkert rennessanseslott - kun opplyst av fakler og lysene fra et enormt juletre? Innenfor kan du nyte rykende varm gløgg og æbleskiver, mens du nyter den magiske julestemningen. Du kan lese mer om de mange danske julemarkedene her.
O, Jul med din Glæde: Juleaften i Danmark
Så har vi endelig kommet til selveste Dagen: nemlig juleaften! Den feirer vi med julemiddag, juletre - og selvfølgelig julegaver. I følge tradisjonen skal juletreet helst komme fra Norge, men i dag kommer faktisk de fleste trærne fra vår egen bakhage - bokstavelig talt, hvis du er så heldig å bo i nærheten av en skog og kan hugge ditt helt eget juletre. Mange dansker går til julegudstjeneste før julemiddagen, men ikke bare av religiøse årsaker. Akkurat som i Norge er det for mange en tradisjon å samles i kirken og synge danske julesalmer sammen, slik man har gjort i århundrer. Visste du forresten at mange av de "norske" julesangene faktisk er danske? Som "O Jul med din Glæde", "Dejlig er den himmel blå", "Det kimer nu til julefest" og "Kimer, I klokker" - for å nevne noen av de mange vakre danske julesangene.
I Danmark spiser vi typisk julemiddag ganske tidlig på julaften, og det er hverken ribbe eller medisterkaker på menyen. Den tradisjonelle danske julematen består nemlig av and, gås eller flæskesteg (det som kalles skinkesteik på norsk). Anda eller gåsa fylle vi med epler og plommer, og serverer den med kokte poteter og sukker-potet (som er potet brunet i smeltet brunsukker), rødkål, sylteagurk og gelé. Dette herremåltiden topper vi av med ris à l`amande (som er risengrøt pisket opp med krem, vaniljesukker og hakkede mandler), som serveres sammen med lun kirsebærsaus. Vi gjemmer også en hel mandel i desserten, og den som får den får en premie - akkurat som hos dere i Norge.
Bilde:© Kristian Krogh
Å tenne lysene på juletreet er et av høydepunktene på julaften, og det gjøres ofte etter middagen. De fleste i Danmark har levende lys i treet, og mange mener at dette er den eneste måten å oppnå ekte julestemning på. Etter at middagen er spist, vinneren av mandelgaven kåret og julelysene tendt, tar vi hverandre i hendene og danser rundt juletreet mens vi synger julen inn med tradisjonelle danske julesanger og salmer. Og så til kveldens høydepunkt (i alle fall for de minste): gavene! Etter dansen er det nemlig endelig på tide å åpne julegavene. Og når den siste pakken er åpnet og barnas gledesrus har lagt seg, er det på tide å lene seg godt tilbake i sofaen og kose seg med frukt, kaker, godteri og kaffe.
Pynt til jul med dansk design
Hvis du drømmer om å pynte til jul på dansk manér, så er det nok av danske designklassikere å velge mellom. Juletreet dekorerer vi typisk med en sølv- eller gullstjerne i toppen, danske flagg og små dekorasjoner. Deretter drysser vi gjerne "englehår" eller glitter over hele treet, som reflekterer de funklende julelys. Flere av de tradisjonsrike danske designhusene lager egne julekolleksjoner som automatisk gir ditt julehjem et touch av Danmark. Georg Jensen er blant annet kjent for sine fantastiske juledekorasjoner, og hos Holmegaard finner du et stort utvalg av nydelig glasskunst med julemotiver - fra julekuler og figurer, til snappsglass og grøtskåler. Og hvis du skal dekke et ekte dansk julebord, er selvfølgelig det tradisjonelle juleservise fra Royal Copenhagen et must.
Bilde:Tivoli
H. C. Andersens jul
Visste du at den danske nasjonaldikteren H. C. Andersen var en stor juleentusiast? Hvis du kjenner forfatterskapet hans kommer det kanskje ikke som noen overraskelse, for juletiden er et tema i flere av hans mest kjente og kjære eventyr - som "Piken med svovelstikkene", "Grantreet" og "Snømannen". Bare for å nevne noen av de mange stemningsfulle, men ofte litt vemodige juleeventyr av H. C. Andersen. Så hvorfor ikke skjenke deg en kopp te, krype under teppet med en bok - og la deg selv forsvinne inn i H. C. Andersens magiske juleunivers? Vi garanterer julestemning.
Bilde:Lasse Salling, Tivoli
Hopp inn i det nye året: Nyttårsaften i Danmark
Når den fredfylte romjulstiden er vel overstått, er det på tide å hoppe inn i det nye året - og her i Danmark mener vi det bokstavelig (mer om det litt senere). Du kjenner helt sikkert "Grevinnen og hovmesteren", men vi ser den ikke lille julaften, men nyttårsaften. Deretter er det selvfølgelig tid for Dronningens nyttårstale, kransekake og en smugsmak på nyttårsboblene. Vi feirer med fyrverkeri hele dagen, men klokken tolv smeller det selvfølgelig litt ekstra. En av våre viktigste (og nok rareste) nyttårstradisjoner er at vi på slaget tolv hopper vi ned fra sofaen, stolen eller hva vi nå ellers har for hånden. Det er også tradisjon med allsang ved midnatt, så når rådhusklokkene har slått tolv stemmer hele Danmark i "Kong Christian stod ved højen mast" og "Vær velkommen, Herrens år". Og så kan det nye året bare komme!