10 populære danske oster
Det er mange ting vi forbinder med Danmark – som arkitektur, design, øl eller den danske hygge. Men noe mange blir hekta på på turen til Danmark er ostene. Her er en liste over 10 populære danske oster som du kan finne i ostedisken i butikken og få en smak av Danmark hjemme.
Mycella
Mycella er en tradisjonell dansk blåmuggost laget av kumelk. Osten lages på øya Bornholm. Den har en karakter som er halvmyk og mild, men likevel rik på smak og er lett saltet med en røykaktig tone. Osten lagres i 4 måneder og passer perfekt etter en middag eller i salater.
Maribo
En ost oppkalt etter byen den er produsert i, Maribo, som ligger midt på øya Lolland i Sør-Danmark. Osten er hard og hul og beskyttet av et gult vokslag. Den har en ganske sterk aroma og smaken er litt syrlig. Noen ganger er osten krydret med karvefrø. Osten lagres i 4 måneder før den er klar til å spises.
Bilde:Claes Bech-Poulsen
Vesterhavsost
Dette er en halvhard ost laget av pasteurisert kumelk med en lett nøtteaktig smak. Osten kalles noen ganger "den danske versjonen av Gouda". Osten lages på det vestlige Jylland, hvor den også får modne i den salte sjøluften i 26 uker.
Blå Kornblomst
En myk, kremet og smørbar grønnmuggost som har en mild, lett salt og aromatisk smak. Osten er hvit til gulaktig med noen få hull og er laget av pasteurisert kumelk. Er du lei Gorgonzola, er dette osten du bør bytte til. Osten er laget av Gedsted Meieri som ligger midt i Nordjylland.
Samsø
En ost oppkalt etter stedet den kommer fra, den vakre øya Samsø. Osten ligner på en Emmenthaler, men har en mildere smak. Den kan oppleves som lett nøtteaktig og søtsyrlig på smak. Samsøost spises på brød og kjeks, men kan også brukes som smeltet ost på pizza, i grateng og til varme smørbrød.
Saga
Saga er en kombinasjon av blåmuggost og brie. Osten, som har en mild aroma, lagres i minst 60 dager og er myk og kremet under den litt fastere hvite muggoverflaten. Dette er en ost som egner seg veldig godt til frukt, men som også er flott smuldret til salater eller smuldret på kjeks.
Fynbo
Som navnet avslører kommer denne osten fra Fyn. Det er en halvhard ost laget av kumelk. Osten er myk og kremet i konsistensen og har et naturlig skall. Smaken er mild og minner om bokhvete. Osten lagres og modnes i flere måneder og brukes ofte i salater og på smørbrød.
Bilde:Claes Bech-Poulsen
Molbo
Molbo er en halvhard ost laget av kumelk. Opprinnelsen til osten er fra Mols, Djursland. Denne lyse gule osten har en frisk aroma, er ganske fast og føles litt salt. Kanskje er det det røde vokslaget som dekker osten som gjør at mange sammenligner denne osten med Edamer-osten.
Danablu
Danablu er en ganske myk blåmuggost laget av kumelk. Osten "nåles" under prosessen slik at blåmuggen sprer seg utover osten når den oppbevares. Det tar 5-6 uker før den er ferdig lagret. Lukten er sterk og smaken er skarp og lett salt. En Danablu kan brukes i matlaging, men også på kjeks eller i salater.
Havarti
Denne harde osten er laget av pasteurisert kumelk. Det tar minst 3 måneder før osten "modner" og i løpet av den tiden dannes det små hull i hele osten. Smaken er mild, men blir sterkere jo lenger osten lagres. Det er en velduftende ost som passer godt til epler, honning, syltede grønnsaker og rødvin.