An girl eats a fresh oyster at the Wadden Sea National Park in Denmark

7 gode grunner til å prøve østers i Danmark

Foto: © Red Star - Nationalpark Vadehavet

Slurp! Østers er en delikatesse som deler vannene. Noen får vann i munnen bare av å tenke på ferske østers, mens andre klapper i. Uansett om du er erfaren østers-slurper, skeptiker eller nybegynner, så er det mange gode grunner til å smake østers i Danmark. Her har vi samlet 7 av dem. 

1. Vi har slurpet østers i tusenvis av år

Du forbinner kanskje østers med fancy restauranter og dyr champagne, men danskene har faktisk hatt østers på menyen helt siden steinalderen. Og den næringsrike og smakfulle delikatessen fra havet var tydeligvis en stor hit blant steinalderfolket: arkeologer har nemlig funnet østersskjell ved danske steinalderbebyggelser som kan dateres tilbake til 4000 f.Kr (!) Så ingen skal påstå at våre forfedre ikke hadde god matkultur...

Hunting for oysters in the Wadden Sea National Park, Denmark
Bilde: Mads Tolstrup
Austern aus dem Wattenmeer an der Süddänischen Nordsee
Bilde: Thomas Høyrup Christensen

2. En østerssafari i Danmark er en spennende naturopplevelse

Østers...hva?! Ja, du leste riktig. Men i motsetning til å lete etter Big 5, byr en safari i Danmark på noen liiitt mindre, og mer maritime dyr. En østerssafari i Danmark ledes typisk av en kunnskapsrik naturguide som kjenner alle tips og triks, og som dermed sørger for en suksessfull tur. Du kan lete etter østers flere steder i Danmark, blant annet på de naturskjønne Nordsjø-øyene, Fanø og Romø. Men kanskje aller mest kjent er Limfjordøstersene, som du selv kan vasse ut og plukke blant vadefuglene i den vakre Limfjorden.

 

3. Danmark er hjem til selveste østerskongen

I tillegg til Dronning margrethe og vår elskede kongefamilie, har vi også vår helt egen østerskonge. For noen år siden byttet den tidligere HR-konsulenten Jesper "Oyster King" Voss dressen ut med gummistøvler og lærforklede – drevet av sin store kjærlighet til østers. Han vet alt som er verdt å vite om den maritime delikatessen, og han deler gladelig ut av sin store viten om de danske østers på sine utallige østersafarier, blant annet på øyene Rømø og Mandø.

4. Vi har vår helt egen østersfestival

En så vellsmakende delikatesse som østers fortjener vel sin egen festival – er du ikke enig? Det mener de i alle fall på den danske Vestkysten. Området rundt Vadehavet og Limfjorden er hotspots for østers, og hver høst flokker gourmetkokker og sjømatselskere fra hele verden hit for å smake på ferksplukkede østers. Siden 2019 har den danske østerskysten arrangert egne lokale østersfestivaler, hvor regional gastronomi fra havet møter lokale naturseverdigheter som østersafarier, plukking av urter, matlagingskonkurranser og selvfølgelig smakstester.

Austernsafari im Wattenmeer an der Süddänischen Nordsee

Bilde:Thomas Høyrup Christensen

5. Limfjorden er et Mekka for skalldyrelskere

Limfjorden er ikke bare opprinnelsesstedet for noen av de beste østersene i verden, men er også viden kjent for sine andre kvalitetsdelikatesser fra havet som blåskjell, muslinger og vellsmakende fiskearter. Så er det kanskje ikke så rart at Nykøbing Mors på den vakre øya Mors i Limfjorden har fått tittelen som Danmarks skalldyrhovedstad. Du kan se for deg selv hvorfor denne tittelen er så velfortjent på den årlige Øster og Musline Premiere, på lokale østersafarier og sist, men ikke minst på den lokale skalldyrfestivalen (hvis berømte skalldyrbuffé er verdt å reise for).

 

6. Når du spiser østers, hjelper du miljøet

Stillehavsøstersen, som finnes overalt i dansk innlandsvann, regnes som en invasiv art. Det betyr at den endrer det naturlige maritime miljøet og truer den unike europeiske østersarten, spesielt i Limfjorden. Også i Nordsjøen fortrenger stillehavsøstersene deler av den opprinnelige maritime faunaen som blåskjell – som mange av sjøfuglene i Vadehavet er avhengig av som føde. Så pakk gummistøvlene og gjør deg klar for å en bærekraftig matøkt! Tips: Du kan gjenkjenne stillehavsøstersen på dens langstrakte form og tykke skall – i motsetning til den europeiske østers som er er rundere og mer kjøttfull.

Herfstvakantie vakantietip Denemarken, oestersafari

Bilde:Thomas Høyrup Christensen

7. Du må bare prøve østers!

Nei, det er ikke fordi vi har gått tom for gode grunner, det er fordi vi mener at ALLE bør smake på østers – i alle fall én gang i livet. Og siden danske østers er både tradisjonrike, bærekraftige, morsomme å plukke, og ikke minst ytterst vellsmakende, så er det vel ingen grunn til ikke å gjøre det? I Danmark kan du i alle fall velge og vrake mellom lokale østersafarier, festivaler og noen av de beste fiskerestaurantene i Norden, hvor østers serveres i de mest delikate omgivelsene. Konsistensen er kanskje ikke for alle, men vi tror du vil elske det! Og hvis ikke, så kan du heldigvis skylle det ned med noen andre danske delikatesser...