Bak deilig, dansk rugbrød
Rugbrød er en selvsagt ingrediens på alle danske lunsjbord, og selve fundamentet for de kjente og kjære danske smørbrødenene. Det er både sunt og velsmakende, så hvorfor ikke lage ditt eget? Her får du oppskriften på dansk rugbrød.
Dette trenger du:
100 ml | Yoghurt naturell |
100 ml | Vann |
10 g | Gjær |
Salt | |
1200 g | Rugmel |
350 g | Hakkede rugkjerner |
33 cl | Øl |
2 tbsp | Mørk sirup |
125 g | Linfrø |
125 g | Gresskarkjerner |
125 g | Solsikkekjerner |
Oppskriften kommer fra daenischessen.com
Slik gjør du:
Dag 1:
Bland yoghurt, 100 ml vann, yeast, 1 teskje salt og 100 g rugmel.
Dekk til deigen og la den stå på kjøkkenet i 2 dager.
Dag 2:
Oppløs surdeigen i en stor bolle med 1 liter.
Tilsett 2 spiseskjeer salt, hakkede rugfrø og 600 g rugmel. Bland miksen til en bløt deig.
Dekk til deigen med et fuktig håndkle og la den stå og hvile i en dag.
Dag 4:
Tilsett øl, sirup, linfrø, kjerner og 500 g rugmel til blandingen og rør godt.
Ta 300 g surdeig og oppbevar den i en boks med lokket godt lukket til neste bakerunde. Deigen kan holde seg i cirka 3 uker.
Smør to brødformer med smør og legg deig i formene.
Dekk formene med et fuktig håndkle og la deigen stå i 2 timer.
Varm ovnen til 100 grader.
Smør litt vann på deigen og bak brødene på laveste varme i 1 time. Skru deretter opp til 175 grader, og bak brødene i 2 timer til.
Hvis brødene blir for mørke, dekker du formene med aluminiumsfolie.
La brødene stå i formene og kjøle ned i en halvtime, og legg dem deretter på en rist for ytterligere avkjøling.
Bilde:Columbus Leth - Copenhagen Media Center
Nystekt rugbrød smaker jo himmelsk med smør og ost, men hvorfor ikke skape ekte dansk stemning på kjøkkenet og bruke det til å lage dine egne danske smørbrød? For mange blir ikke Danmarksferien komplett uten smaken av kartoffelmad, lun lejerpostej eller stjerneskud, og siden du ikke kan komme og spise smørbrød hos oss, kan du jo lage dine egne.